Otsikko: Kuukauden levy

Kollaa kestää: Jäähyväiset aseille / Kokonaan

Kuukauden levyt:

Vuosi 2018
Vuosi 2017
Vuosi 2016
Vuosi 2015
Vuosi 2014

Vuosi 2013
   Tammikuu 2013
  Helmikuu 2013
  Maaliskuu 2013
  Huhtikuu 2013
  Toukokuu 2013
  Kesäkuu 2013
  Heinäkuu 2013
  Elokuu 2013
  Syyskuu 2013
  Lokakuu 2013
  Marraskuu 2013
  Joulukuu 2013

Vuosi 2012
Vuosi 2011
Vuosi 2010
Vuosi 2009
Vuosi 2008
Vuosi 2007
Vuosi 2006
Vuosi 2005
Vuosi 2004
Vuosi 2003
Vuosi 2002
Vuosi 2001

KOLLAA KESTÄÄ: Jäähyväiset aseille / Kokonaan

Tuppaavat nämä minun kuukausittaiset olemaan lukijasta riippuen nostalgiatrippejä, kunnianosoituksia tai valistustyötä. Tällä kertaa ihastelen 1976–1980 vaikuttaneen tamperelaisen Kollaa kestää -yhtyeen ainoaa pitkäsoittoa Jäähyväiset aseille tai cd:n kyseessä ollessa heidän koko levytyshistoriaansa. Varsin lyhyestä urastaan huolimatta Kollaa kestää on mielestäni hyvin keskeinen orkesteri suomipunkin historiassa. Ei pelkästään siksi, että heillä on nippu loistavia biisejä, joista mainittavimpana tietysti pitkäsoiton nimibiisi Jäähyväiset aseille. Kollaa kestää on oivallinen esimerkki punkin ideologiasta ja ehkä selvimmin tämän he kertovat juuri itse kappaleessaan Yhden soinnun ihme: "Mikä on Kollaan salaisuus? // Ei taito, ei turhuus, ei katkeruus // Tämä bändi ei kuuntele ketään // Ruikuttakaa vaan ei me välitetä..." Itse asiassa kyseessä on The Adverts -yhtyeen One Chord Wonders -hitin versiointi. Ja kuinka ollakaan levyn kansivalokuvassa taustalla komeilee tuon kyseisen The Advertsin singlen mainos. Ja aivan kuten tuo englantilainen veljesbändinsä, myös Kollaa kestää luottaa tekemisissään enemmän itseensä kuin tekniseen osaamiseen ja sen myötä jälki on vastustamattoman valloittavaa soiton kömpelyydestä huolimatta. Sitä on punk, tekemisen ja kokeilemisen iloa.

Kollaa kestään ydinkolmikon muodostivat Juha Helminen, Kai Kivi ja Jyrki Siukonen. Siukonen on myöhemmin soitellut mm. Punk lurex ok -yhtyeessä yhdessä Helmisen kanssa, mutta tunnetumpi hän lienee kuvataiteen puolelta. Siukosen lailla myös Kivi valmistui aikanaan tohtoriksi ja toimi myöhemmin hydrobiologian dosenttina. Kollaa kestään yhteen palaamista ei kannata odotella, sillä laulajana toiminut Kivi menehtyi 48-vuotiaana vuonna 2007.

Kollaa kestää on tuon mainitun Adverts-lainan lisäksi versioinut Magazinen Shot By Both Sides -biisin (Syksy) sekä Hawkwindin kappaleen Urban Guerrilla (Kaupunkisissi). Nämä molemmat sisältyvät Jäähyväiset aseille -albumille ja muodostavat yhdessä Kollaa kestään kahdentoista oman biisin kanssa yhteinäisen ja sympaattisen kokonaisuuden, jota on hankalaa ylittää. Kollaa kestään vahvuuksiin kuului älyllisten tekstien lisäksi tarttuvat popmelodiat ja usein myös ennakkoluuloton kokeilunhalu. Näitä luomistyön erikoishetkiä edustaa esimerkiksi bändin muusta linjasta rajusti poikkeava Tähtien rauha -nimeä kantava instrumentaali. Parhaimmillaan bändi on kuitenkin yksinkertaisissa rykäisyissä, joissa se useimmista tuon aikakauden bändeistä edukseen poikkeaa sanottavan osalta. Lyriikat yhdessä amatöörin soittotaidon kanssa muodostavat mielikuvan bändistä, joka uskaltaa olla ja tehdä mitä tahtoo ja juuri tämä tekee heidän musiikistaan helpon omaksua. Elämästä kerrottiin ja sitä puolustettiin. Liian ryppyotsaisiksi ei ryhdytty, toisaalta huumoribändien uskottavuusongelmaa ei tarvinnut potea. Tähtiä ei yritettykään olla, vaan pikemmin kavereita. Jotain Kollaa kestään tapaista sympaattisuutta on mielestäni myöhemmin tavoittanut Noitalinna huraa!, jota kenties joskus tulevaisuudessa hehkuttelen.

Vinyylin ystävien iloksi Svart uusintajulkaisi Jäähyväiset aseille -albumin viime keväänä ja tätä on helppo suositella kaikille, sillä Svartin julkaisut ovat laadullisesti usein alkuperäisiä korkeatasoisempia. Toisaalta cd:llä on mukana yhtyeen singlet ja muu levytetty tuotanto, yhteensä 12 biisiä enemmän kuin vinyylillä, joten sitä on vaikea jättää huomiotta. Kannattaa siis hankkia molemmat, tai niin kuin hurjimmat, myös alkuperäinen vinyyli kokoelmiinsa. Ostakaa samaan kassiin Pää kiin ja Pertti Kurikan nimipäivien kanssa, sillä ilman historiaa ei ole tulevaisuutta.

-Kimmo

à 11,90 € (CD), 20,90 € (LP)

Äänilevyjen erikoisliike Levy-Eskot - Kauppakatu 27, 80100 Joensuu, puh. (013) 228 292, 0400 960 910

Sitefactory Oy